Plechelmustoren

Twents: "Ol'n Griez'n"            Nederlands: "Oude Grijze"

De Plechelmustoren is 61,50 meter hoog 13,40 meter breed. De eerste drie geledingen werden tussen 1212 en 1227 opgetrokken. De vierde geleding werd rond 1250 voltooid.  De toren wordt vanwege de vroeg-gotische versieringen wel tot de romanotiek  gerekend. De derde en vierde romaanse geledingen zijn tamelijk levendig versierd. Rond 1500 werd de vijfde torengeleding gebouwd. Oorspronkelijk kon men alleen via de kerk in de toren komen. Het dak en de top van de toren dateren waarschijnlijk uit de eerste helft van de 17de eeuw toen de toren, na het beleg van 1626, moest worden hersteld. Om het hoogste punt van de toren te bereiken moet men 234 treden beklimmen en dan kom je via een luik op het Lood'n Bönneke en heeft men een prachtig overzicht over Oldenzaal. Via de VVV Oldenzaal kan men een afspraak maken om onder begeleiding van een gids de toren te beklimmen.

Uitzicht vanaf het Lood'n Bönneke

De Klokkenkamer

1936 De Mariaklok

In de klokkenkamer hangen 49 klokken, waarvan zes als luidklok dienstdoen. De klokken hebben de namen Maria (2400 kg) C-toon, Beatrix (1600 kg) D-toon, Irene (1150 kg) E-toon, Henriëtte (680 kg) G-toon, Everdina (480 kg) A-toon en als laatste werd de Plechelmusklok met een gewicht van 389o kg B-toon, een geschenk van de stichting Scholtenhaer, in oktober 2021 toegevoegd.    

Voordat de Plechelmusklok werd opgehangen in de klokkenkamer was hij te bezichtigen op de begaande grond van de toren. De Oldenzaalse teksten en afbeeldingen zijn ontworpen door kunstenaar Berend Seiger. De klok werd op 19 september 2021 door Kardinaal Eijk gezegend.

Het uurwerk en de carillontrommel

Het uurwerk is verbonden met de vier wijzerplaten aan de buitenzijde en elke halve minuut verspringen de wijzers om vastvriezen in de winter te voorkomen. De Mariaklok is elk heel uur te horen en de Ireneklok elk half uur.  Elk kwartier wordt er via de trommel een melodietje gespeeld.

Tot slot een prachtige foto van zonsondergang gemaakt door Jan Willem Overbeek op 10 augustus 2023

Bronnen:

Boekje: Rondje Plechelmus van Tourist Info

Wikipedia

Afbeeldingen: Google afbeeldingen