Politie

In Nederland kennen we een nationaal politiekorps dat bestaat uit een Landelijke Eenheid en tien Regionale Eenheden, waaronder Politie Oost Nederland. Hier valt de politie in Oldenzaal onder.  Een politiedienstencentrum ondersteunt de nationale politie.

De politie staat tijdens het handhaven van de openbare orde en bij uitvoering van de hulpverleningstaak onder het gezag van de burgemeester. Wanneer de politie strafbare feiten opspoort en onderzoekt, staat zij onder het gezag van de officier van justitie.

In 1939 stonden vijf agenten op de loonlijst van de gemeente Oldenzaal. 

De politie had haar onderkomen onder het oude stadhuis, waar ook de cellen waren, ging naar een pand op de hoek Kerkstraat-Vinkenstraat en vervolgens naar villa "het Paradijs".

Op 31 december 1949 nam burgemeester G.H.P. Bloemen afscheid. Hierbij was ook het Oldenzaalse politiekorps aanwezig. Eerste rij vanaf links: H. Weustink, H. Nijhuis, J. Nijhuis, Gringhuis, Dollekamp en T. Padberg. Tweede rij vanaf links: Steinebach, Hazewinkel, Derksen, Villhaber en De Zeeuw. Net zichtbaar Hofstede achter H.Weustink.

Het politiebureau in villa Paradijs aan de Wilhelminastraat.

De politie, in 1973 uitgebreid tot 38 personeelsleden, betrok in 1973 het nieuw gebouwde politiebureau aan de Noordwal 

29-11-1973 Opening nieuwe politiebureau. Genodigden luisteren aandachtig in de raadszaal van het stadhuis. Op de eerste rij o.a. de Gaay Fortman en burgemeester van Reijnen

Minister Bas de Gaay-Fortman heeft per portofoon opdracht gegeven de zonnegordijnen te hijsen. Links van hem wethouder mevrouw Witteveen- Alink en rechts wethouder de heer Teussink,

5 juli 1991 heropening politiebureau door burgemeester Nillesen (foto Dinand Buisma, Tubantia) 

Het gerenoveerde politiebureau aan de Tulpstraat

Open dag politie

Politiecontrole 26-4-1995

Politie opent de carnavalsoptocht 

Bronnen:

Wikipedia

Foto's Google afbeeldingen, foto  Vincent Wilke en Foto-archief Twente  

Boek: Oldenzaal Een eeuw foto's en herinneringen door G.J.J.W. Weustink